top of page

GASTROENTEROLOGIE

Consultatie initiala GASTRO

Consultatie+ecografie GASTRO

Consultatie control GASTRO

Interpretare analize

GASTRO2SPEC.jpg

Gastroenterologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor tubului digestiv format din esofag, stomac, duoden, intestin subțire și gros, precum și a organelor anexe ficat, vezică biliară și pancreas.

Afecțiunile digestive sunt foarte frecvente, dar se impune un control gastroenterologic doar atunci când acestea persistă sau sunt severe, la sângerare digestivă, mărirea în volum a abdomenului, dureri abdominale cronice, vărsături sau tulburări de tranzit etc.

 

Consultație inițială

În cadrul primei consultații medicul specialist analizează simptomele, evaluează starea generală a pacientului, medicația acestuia, inventariază factorii de risc. De asemenea, în cadrul examenului clinic, se pot stabili și informații suplimentare care conduc la stabilirea unui diagnostic și a unei scheme de tratament.

Din acest motiv este bine ca la prima întâlnire cu medicul specialist să aveți la dumneavoastră toate investigațiile anterioare, precum și lista cu medicația completă. Este posibil ca medicul specialist să stabilească o serie de investigații suplimentare precum analize de sânge și/sau scaun, ecografie abdominală, endoscopie digestivă superioară sau inferioară.

 

Consultație și ecografie

În caz că pacientul este pregătit la prima consultație se poate face direct și o ecografie abdominală dacă este cazul, pe lângă examenul clinic și analizarea simptomelor, putând astfel stabili mult mai exact diagnosticul și schema de tratament adecvată.

Pentru o ecografie abdominală, este necesar ca pacientul să aibă stomacul gol, cu o pauză alimentară de aproximativ 4 ore. De asemenea, trebuie să aibă timpul disponibil, această investigație este foarte ușoară pentru pacient,  noninvazivă.

 

Interpretare analize

Dacă a fost necesar ca pacientul să facă o serie de investigații suplimentare care au necesitat un anumit interval de timp, la revenire se poate programa la o consultație de interpretare a analizelor, în cadrul căreia, pe baza documentelor prezentate, medicul specialist stabilește diagnosticul și prescrie tratamentul potrivit.

bottom of page