Potrivit celor mai recenta statistici, la nivel mondial, bolile acute renale afectează peste 13 milioane de oameni, iar bolile cronice renale provoacă anual cel puţin 2,4 milioane de decese. De aceea, odată cu înaintarea în vârstă, fiecare dintre noi ar trebui să ne preocupăm cu seriozitate de starea de sănătate a rinichilor noștri.
Potrivit Prof. Dr. Adrian Covic, președintele Societății Române de Nefrologie, prima regulă de prevenție în acest caz este monitorizarea diferitelor afecțiuni care au ca țintă predilectă rinichiul, cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau vârsta înaintată. “În toate aceste situații monitorizarea este cheia, o monitorizare câteodată și lunară, dar măcar bianuală într-o fază inițială și ulterior trimestrială. Setul de analize trebuie să fie unul bine definit, care se poate face oriunde și care duce la depistarea bolii și la luarea de măsuri corespunzătoare. Din punct de vedere al dietei, un lucru este cert în momentul de față, că trebuie să avem un aport corespunzător de lichide atunci când suntem sănătoși, undeva de la 2,5 litri în sus. În principiu trebuie sa avem o dietă echilibrată, care să fie recunoscută în general că exercită avantaje de creștere a calității vieții, așa cum sunt dietele mediteraneene, cum este dieta DASH, cum sunt dietele care nu conțin exces de proteine animale, exces de fosfor industrial sau conservanți”, menționează Prof. Dr. Adrian Covic într-un interviu acordat portalului MedicalManager.ro.
L-am întrebat pe președintele Societății Române de Nefrologie ce simptome ar trebui să ne pună pe gânduri în ceea ce privește o posibilă afecțiune a rinichilor. “Este o întrebare firească, dar în același timp fără răspuns. Rinichii nu dor, decât în afecțiuni particulare, nu există un simptom imediat în cazul unei afecțiuni renale. Dacă ar fi să menționez excepții, ar fi o urina hematurică sau spumoasă, durerea din colica nefretică sau usturime la micționat, sunt semnale clare ce necesită consultul de urgență a medicului specialist. Insist asupra unui control medical regulat, așa cum am început sa facem deja, după cum putem vedea la firmele multinaționale care au abonamente la angajare, apoi anuale și în general persoanele care trec de o anumită vârstă, în special cei cu anumite patologii, care însumate nu sunt puține. Dacă însumăm diabetul cu hipertensiune și cu pacientul peste 60 de ani și cu alte afecțiuni, altele decât cele renale cunoscute, mai exact afecțiuni cardiace sau reumatismale, deja ajungem la o proporție mare de pacienți”, spune Prof. Dr. Adrian Covic.
În calitate de profesor de nefrologie, dar și de medicină internă, acesta recomandă ca un control preventiv să fie făcut la femei în momentul apariției menopoauzei, deoarece apar modificări importante, nu neapărat la nivelul rinichilor, ci al bilanțului integral de sănătate. “În jurul vârstei de 60-65 de ani ar trebui sa fie modificat stiul de viață și făcute bilanțuri anuale, asta nu pentru că suntem batrâni, ci pentru că de-a lungul vieții rinichii adună toate toxinele și nu putem compara un rinichi la vârsta de 10 ani cu un rinichi la vârsta de 20 sau 60 de ani. Această măsura este valabilă și recomandată pentru toate afecțiunile. De exemplu, japonezii recomandă endoscopii și colonoscopii în jurul vârstei de 60 de ani. Orice persoană care a trecut de vârsta de 50 de ani trebuie să facă un control de medicină internă și analize anuale”, subliniază Prof. Dr. Adrian Covic.
Șeful compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iași adaugă că în momentul de față aceste bilanțuri de sănătate se pot face oriunde: “Recomandarea mea este să nu se aglomereze spitalele, deoarece spitalele sunt pentru cazurile grave, mai ales în contextul actual, analizele de laborator se pot face ușor în laboratoarele existente, care nu sunt puține. Eu dacă aș fi în locul oricui din lumea asta, aș opta pentru un cabinet simplu, cu un program flexibil, unde pot merge să fac un bilanț de sănătate, iar costurile nu sunt foarte mari. În mod clar spitalele trebuie rezervate cazurilor grave, care necesită investigații complexe, iar oamenii trebuie să învețe să nu se prezinte pentru orice lucru minor la unitatea de primire urgențe. Pledez pentru medicina de familie de bună calitate, medicina de cabinet unde se găsim medici competenți în toate domeniile”, conchide Prof. Dr. Adrian Covic.
Comments